Wielu kierowcom zdarza się prowadzić samochód, odczuwając głód, co skutkuje zmęczeniem oraz obniżoną koncentracją. Żeby tego uniknąć, część osób decyduje się na jedzenie w samochodzie, co jest równie niebezpieczne.
Głód jest częstą przyczyną zaburzeń koncentracji i może być realnym zagrożeniem zarówno dla kierowcy, jak i innych uczestników ruchu. Jedzenie i picie za kierownicą, do którego przyznaje się ponad 60% kierowców, nie jest rozwiązaniem. Z badań wynika, że spożywanie posiłku za kierownicą sprawia, że ryzyko poważnego wypadku wzrasta tak, jak przy rozmowie przez telefon.* Kierowca, zajęty jedzeniem nie jest w stanie kontrolować odpowiednio sytuacji na drodze, ponieważ rozprasza wzrok, uwagę oraz zajmuje ręce, przez co znacznie wzrasta ryzyko wypadku. Dwa procent badanych przyznaje, że zdarzyło im się
iż jedzenie lub picie tak ich rozproszyło, że musieli nagle hamować lub skręcać w celu uniknięcia niebezpiecznego zdarzenia na drodze*.
Odpowiednie nawyki związane z odżywianiem powinny być dla kierowców niezwykle ważne. Równie ważne, jak odpoczynek. Przed dłuższą podróżą starajmy się unikać ciężkich, tłustych posiłków, które spowalniają i wzmagają senność, a wybierzmy coś lekkostrawnego i bogatego w składniki wolno uwalniające energię. Najlepiej postarać się zjeść podczas trasy kilka małych posiłków, co 3 godziny. Na śniadanie dobrym pomysłem są np. jajka, ponieważ sycą na długo i nie obciążają, jak wiele innych tłustych potraw. Przekąski zabierane do samochodu najlepiej schować w bagażniku, tak aby nie spożywać ich po drodze, tylko podczas wyznaczonych postojów.
* źródło: independent.co.uk/ organizacja charytatywna Brake i firma Direct line
Źródło: Szkoła Jazdy Renault