Kanapki, owoce, obiadki? Co możemy przygotować naszemu dziecku jako zdrową przekąskę podczas dalekich podróży?
Czy dziecko powinno jeść w podróży?
Regularne posiłki to podstawa zdrowego żywienia. Przerwy między nimi nie powinny być dłuższe niż 3 godziny i zasada ta dotyczy zarówno dzieci, jak i dorosłych. Jeśli podróż jest stosunkowo krótka, zaplanuj ją tak, aby nakarmić dziecko przed wyjazdem, w trakcie jazdy podaj jedynie drobną przekąskę, a drugi, wysokokaloryczny i wartościowy posiłek już w miejscu docelowym. Przy długiej trasie, prowiant powinien być odpowiednio dopasowany do potrzeb dziecka.
Jak się przygotować?
Po pierwsze, przed wyjazdem zaserwuj dziecku pełnowartościowy posiłek – dostosowany oczywiście do pory dnia – śniadanie, obiad lub podwieczorek. Będziesz miała pewność, że maluch nie będzie głodny zaraz po wyjeździe.
Po drugie, przemyśl przekąski i zrób zakupy odpowiednio wcześniej. Unikniesz spontanicznego kombinowania i niezdrowych zapychaczy ze stacji benzynowej. Zadbaj również o odpowiednie opakowanie, tak aby posiłki zachowały świeżość i umożliwiały łatwe podanie w warunkach podróży.
Przekąski na mały głód
- Chrupki kukurydziane – są lekkostrawne i wygodne w jedzeniu (no, może bałaganu jaki powodują w samochodzie)
- Wafle ryżowe – podobnie jak chrupki, są lekkostrawne i wygodne
- Banan – kolejna zdrowa przekąska, jest również całkiem sycąca – pozwoli więc zaspokoić pierwszy głód
- Jabłko – dla mniejszego dziecka, jabłuszko możesz obrać ze skórki, wykroić gniazdo i podzielić na mniejsze cząstki. Starsze poradzi sobie z nim samodzielnie. Soczysty owoc nie tylko zaspokoi głód ale i ugasi pragnienie.
- Inne owoce – śliwki pokrojone w kostki, borówka amerykańska, winogrona – nie brudzą i dobrze są dosyć trwałe – nawet po umyciu
- Suszone owoce – morele, śliwki, chipsy bananowe, rodzynki
- Orzechy – migdały, orzechy laskowe, nerkowce
- Przeciery lub deserki w słoiku – są niekłopotliwe w przygotowaniu, możesz je kupić w ostatniej chwili
- Jogurt, kefir – są odżywcze i zdrowe, ale podczas upałów lepiej przewozić je w termoopakowaniu
- Warzywa – marchewka, seler, rzodkiewka pokrojone w mniejsze kawałki
- Klasyczna kanapka – z serem, wędliną, jajkiem lub masłem orzechowym, w zależności od tego, co lubi twoje dziecko
- Kabanoski, serki Babybel, faruki – świetna przekąska na troszke większy głód
Pamiętaj o opakowaniu
Równie ważne jest odpowiednie zapakowanie jedzenia. Każdy produkt lepiej przewozić osobno. Na suchy prowiant wystarczy woreczek foliowy. Owoce i warzywa lepiej zapakować do pojemnika próżniowego. Na przekąski wymagające niższej temperatury przygotuj specjalne termoopakowania. Świetnie sprawdzają się przy jogurtach i zupkach. Kanapki i kawałki ciasta dobrze przechowują się w folii aluminiowej. Przy pakowaniu pamiętaj, żeby błyszcząca strona znalazła się na zewnątrz, wówczas ochronisz jedzenie przed ciepłem.