Idealny prowiant dla dziecka w podróży

Kanapki, owoce, obiadki? Co możemy przygotować naszemu dziecku jako zdrową przekąskę podczas dalekich podróży?

Czy dziecko powinno jeść w podróży?

Regularne posiłki to podstawa zdrowego żywienia. Przerwy między nimi nie powinny być dłuższe niż 3 godziny i zasada ta dotyczy zarówno dzieci, jak i dorosłych. Jeśli podróż jest stosunkowo krótka, zaplanuj ją tak, aby nakarmić dziecko przed wyjazdem, w trakcie jazdy podaj jedynie drobną przekąskę, a drugi, wysokokaloryczny i wartościowy posiłek już w miejscu docelowym. Przy długiej trasie, prowiant powinien być odpowiednio dopasowany do potrzeb dziecka.

Jak się przygotować?

Po pierwsze, przed wyjazdem zaserwuj dziecku pełnowartościowy posiłek – dostosowany oczywiście do pory dnia – śniadanie, obiad lub podwieczorek. Będziesz miała pewność, że maluch nie będzie głodny zaraz po wyjeździe.

Po drugie, przemyśl przekąski i zrób zakupy odpowiednio wcześniej. Unikniesz spontanicznego kombinowania i niezdrowych zapychaczy ze stacji benzynowej. Zadbaj również o odpowiednie opakowanie, tak aby posiłki zachowały świeżość i umożliwiały łatwe podanie w warunkach podróży.

Przekąski na mały głód

  • Chrupki kukurydziane – są lekkostrawne i  wygodne w jedzeniu (no, może bałaganu jaki powodują w samochodzie)
  • Wafle ryżowe – podobnie jak chrupki, są lekkostrawne i wygodne  
  • Banan – kolejna zdrowa przekąska, jest również całkiem sycąca – pozwoli więc zaspokoić pierwszy głód
  • Jabłko – dla mniejszego dziecka, jabłuszko możesz obrać ze skórki, wykroić gniazdo i podzielić na mniejsze cząstki.  Starsze poradzi sobie z nim samodzielnie. Soczysty owoc nie tylko zaspokoi głód ale i ugasi pragnienie.
  • Inne owoce – śliwki pokrojone w kostki, borówka amerykańska, winogrona – nie brudzą i dobrze są dosyć trwałe –  nawet po umyciu
  • Suszone owoce – morele, śliwki, chipsy bananowe, rodzynki
  • Orzechy – migdały, orzechy laskowe, nerkowce
  • Przeciery lub deserki w słoiku – są niekłopotliwe w przygotowaniu, możesz je kupić w ostatniej chwili
  • Jogurt, kefir – są odżywcze i zdrowe, ale podczas upałów lepiej przewozić je w termoopakowaniu
  • Warzywa – marchewka, seler, rzodkiewka pokrojone w mniejsze kawałki
  • Klasyczna kanapka – z serem, wędliną, jajkiem lub masłem orzechowym, w zależności od tego, co lubi twoje dziecko
  • Kabanoski, serki Babybel, faruki – świetna przekąska na troszke większy głód

Pamiętaj o opakowaniu

Równie ważne jest odpowiednie zapakowanie jedzenia. Każdy produkt lepiej przewozić osobno. Na suchy prowiant wystarczy woreczek foliowy. Owoce i warzywa lepiej zapakować do pojemnika próżniowego. Na przekąski wymagające niższej temperatury przygotuj specjalne termoopakowania. Świetnie sprawdzają się przy jogurtach i zupkach. Kanapki i kawałki ciasta dobrze przechowują się w folii aluminiowej. Przy pakowaniu pamiętaj, żeby błyszcząca strona znalazła się na zewnątrz, wówczas ochronisz jedzenie przed ciepłem.