Michelin we współpracy z firmami CEA, Proteus i SDTech pracuje nad nowymi technologiami zagospodarowania zużytych opon. Partnerzy mają na celu rozwój dwóch ekologicznych metod wspierających produkcję ogumienia.
Pierwsza z nowych technologii polega na regeneracji mieszanki gumy i uzyskaniu z niej nowej opony, druga ma umożliwić przetworzenie starego ogumienia w alkohol wykorzystywany w dalszej produkcji opon.
TREC Regeneration
Michelin wspólnie z SDTech oraz Proteus, firmami specjalizującymi się w biotechnologicznym rozdrabnianiu substancji, pracują nad sposobem przetwarzania zużytych opon w proszek wykorzystywany następnie do produkcji nowych opon o wysokich osiągach.
TREC Alcohol
Z kolei współpraca Michelin z CEA i Proteus ma na celu opracowanie szeregu technologii, od gazyfikacji po fermentację, które umożliwią przetworzenie zużytych opon w alkohol. Uzyskany w ten sposób alkohol będzie w późniejszym etapie wykorzystywany do produkcji ekologicznej gumy w ramach projektu Bio Butterfly.
Projekt TREC jest zaplanowany na osiem lat, a jego budżet wynosi 51 mln euro. Francuska Agencja Środowiska i Zarządzania Energią (ADEME) dofinansuje badania kwotą 13,3 mln euro w ramach rządowego programu „Inwestycje w przyszłość”.